Ladugårdsförmännens Riksförbund

 

 

Årets Djurskötare och ungdomsdiplom 2015 - Storslam för Halland!

Årets Djurskötare Jens Andersson mottar här utmärkelsen av Landsbygdminister Sven-Erik Bucht. Foto: Per E. Falk

Fr vänster. Britt-Marie Jaffner (Husdjur), Therese Eriksson (Ladugårdsförmännen), Årets Djurskötare Jens Andersson, Årets Ungdomsdiplom Erica Bengtsson, Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Foto: Per E. Falk

LR:s representant i diplomkommittén tillsammans med pristagarna. Foto: Per E. Falk

Pristagarna och Landsbygdsministern lyssnar på juryns motivering. Foto: Per E. Falk

Foto: Kalle Pettersson

Årets djurskötare Jens Andersson och årets mottagare av Ungdomsdiplomet Erica Bengtsson har haft en förkärlek till kor sedan barnsben. Förmågan att se djuren som individer är något de båda delar.
- Kor är lite som vi människor, alla är olika individer, säger Jens Andersson som är till vardags är anställd som djurskötare på Törlan Lantbruk, Fagared utanför Tvååker.

På gården finns cirka 250 mjölkande kor och hans ansvarsområde är de mjölkande korna och kvigorna som ska kalva in.
Han har jobbat på gården under åtta år och är särskilt nöjd med året som gått. Att bli tilldelad priset som Årets Djurskötare beskriver Jens som fantastiskt.
- Att bli nominerad var jättekul, att sedan dessutom tilldelas Årets Djurskötare känns helt fantastiskt, säger han.
Foto: Kristina Eder

Erica Bengtsson är 24 år och bor i Tvååker och har utbildat sig på Munkagårdsskolan. Sedan tre år tillbaka är hon anställd hos Bröderna Bengtsson i Valinge.
- Jag är uppväxt på gård, så det är utan tvekan djur jag vill jobba med, säger hon.

I besättningen finns 90 mjölkande kor och Erica mjölkar och sköter om kor, kvigor och kalvar. Till företaget hör också grisar och var sjätte helg jobbar hon med grisarna. 
- Bara att bli nominerad var en vinst i sig och när jag fick veta att jag utsetts blev jag mest paff. Jag är så glad, säger Erica om att tilldelas Årets Ungdomsdiplom.
Foto: Kalle Pettersson

Tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund delar varje år ut en utmärkelse för god djurskötsel som är förenat med gott företagande. Pristagaren tilldelas en resecheck på 10 000 kronor.
Årets Ungdomsdiplom delas ut till en person under 25 år för god djurskötsel. Pristagaren utses av tidningen Husdjur, Ladugårdsförmännens Riksförbund och Naturbrukets Yrkesnämnd. Förutom äran får mottagaren ett diplom och en resecheck på 5000 kronor. Priset delas ut av Landsbygdsminister Sven-Eric Bucht vid scenen i Hall B under Elmia den 21 oktober klockan 14:00.


Mer om Jens och Erica går att läsa i Husdjur nr 10-2015 och i Ladugårdsförmannen nr 4-2015.

 

 

© 2016 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad den 17 januari 2016.