Ladugårdsförmännens Riksförbund

Avdelning 4 Uppland

4:an arrangerat ombudsmöte och Finlandskryssning:

Finska Foder sponsrade lyckad resa

Som alltid när ideella föreningar ska ordnar möten och resor så försöker man ordna med sponsorer. Så ock denna gång inför vår kombinerade finlandskryssning och ombudsmöte den 24-26 april. Eftersom resan denna gång gick i österled var det ganska naturligt att vi först kontaktade Finlands ledande foderföretag Finska Foder med våra förfrågningar. Jodå, de var villiga att ställa upp och de gjorde de också på ett mycket välvilligt sätt. Förutom ekonomisk sponsring hade man ordnat med ett mycket intressant heldagsprogram för oss.

När vi tillsammans med Finska Foders Regionansvarige för norra Sverige, Leif Häggblom, anlände till Helsingfors på morgonen den 25 april möttes vi på kajen av Finska Foders utvecklingschef Markku Virkki. Han hälsade oss välkomna och lotsade oss till den turistbuss som skulle bli vår fasta punkt för dagen.

Guidad tur genom Helsingfors

Som första programpunkt stod en guidad tur genom Helsingfors. Med hjälp av en kunnig guide fick vi se det mesta av Helsingfors sevärdheter. Då och då gjorde vi paus för att till fots bese något extra intressant. Dessa pauser var extra angenäma eftersom den vädermässiga inramningen var helt perfekt; vi hade nämligen lämnat ett gråkallt Stockholm för ett vårvarmt Helsingfors där våren var långt kommen efter en tids inflytande av ett östligt högtryck. Den sevärdhet som etsade sig fast i minnet mer än andra utgjordes av den kyrka som mitt i Helsingfors låg insprängd i urberget. Med sitt kupolformade innertak var det en akustik utan motstycke och det blev mycket stämningsfullt när en organist spelade vackra toner på kyrkans enorma orgel.

Kantvik - Finska Foders forskningsanläggning

Som nästa programpunkt stod ett besök på Finska Foders egen forskningsanläggning i Kantvik några mil utanför Helsingfors. På vägen dit berättade Markku på ett lättsamt sätt om Finska Foder och väl framme i Kantvik möttes vi av ett välfyllt kaffebord. Där möttes vi också av den kvinnliga forskaren Päivi Nurminen som tillsammans med Markku var den som sedan skulle visa oss runt på Kantvik och hålla föredrag om Finska Foder och deras produkter.

Finska Foder är, såsom tidigare nämnts, Finlands största och ledande foderföretag. På Kantvik bedriver man en omfattande forskning om djurfoder av olika slag. Foderutvecklingen på nötsidan sker huvudsakligen enligt deras egen patenterade "GLASSCOW-metod" som enkelt uttryckt kan sägas vara en kombinerad simulerings- (in vitro) och fälttest- (in vivo) metod. På senare år har man också inkluderat "foder" för människor i sin forskning och produktutveckling och denna inriktning får stadigt ökande betydelse.

Acetona Energy - Högmjölkarfoder med stort H

Här i Sverige känner vi kanske dock Finska Foder bäst genom deras formidabla succéprodukt energifodret Acetona Energy. Med formuleringen "formidabla succéprodukt" kanske en och annan läsare tycker att jag brer på i överkant i ivern att "tacka" vår sponsor för given sponsring. Ingalunda. Naturligtvis är vi tacksamma för hjälpen men valet av formulering har inget med sponsringen att göra utan är helt enkelt styrt av det faktum att det är en mycket träffande beskrivning av produkten. En stor mängd fältförsök visar nämligen entydigt att Acetona markant höjer avkastningen och förbättrar fruktsamheten.

Dessutom har jag inte träffat en enda person som prövat Acetona och inte varit nöjd med produkten. Det är möjligt att det kan finnas någon men samtliga jag talat med, och dom är ganska många, har alla varit mycket positiva, för att inte säga lyriska, över Acetona. Okej, några har kanske muttrat om att priset kunde vara lägre, men så länge det ekonomiska resultatet i form av mera mjölk, mindre problem och friskare kor vida överträffar priset spelar ju egentligen inte detta någon roll. Nej det största problemet med Acetona har inte med produkten i sig att göra utan hänger samman med hur man praktiskt kan ordna med utfodringen av det i de större lösdriftsbesättningar som bygger sin utfodring kring en eller några få fullfoderblandningar.

Acetona Dry - En ny produkt som ger mindre kalvningsförlamning

Vad är då "dunderfodret" Acetona Energy för något? Ja enkelt uttryckt är det ett koncentrerat högmjölkarfoder som i begränsad mängd (1 kg/dag) ges till korna från ungefär 2 veckor före kalvningen till 8 veckor efter kalvningen. Det skall bli mycket spännande att se om Finska Foders nyutvecklade produkt "Acetona Dry" (som är tänkt att ersätta Acetona Energy under 3 veckor före kalvningen) blir en lika stor succé. Om frekvensen kalvningsförlamning kan halveras talar mycket för det.

Lunch på Svartå Slott

Efter denna fördjupning i Acetona-produkterna åter till berättelsen. Efter rundvandring och intressanta diskussioner på Kantvik for vi vidare för att inta middag på det gamla herresätet och nuvarande konferansanläggningen Svartå Slott. Där anslöt ägaren till Lindö Herrgård, Jan de la Chapelle, och berättade på ett lättsamt och synnerligen trevligt sätt om sig själv, sin gård och sina ca 100 friesiska kor som vad vi kunde förstå av hans beskrivning inte alls var lika "holsteinifierade" som våra svenska låglands. Egentligen skulle vi ha besökt Lindö men på grund av besöksrestriktionerna i kölvattnet på den engelska mul- och klövsjukan blev vi tyvärr tvungna att ställa in detta besök.

Mätta och belåtna med en trevlig dag for vi sedan med buss tillbaka till Helsingfors där vi tog farväl av våra värdar med en rungande applåd. Men dagen var inte slut med detta. Ombord på M/S Mariella väntade fortsättningen av ombudsmötet, smörgåsbord och trevlig samvaro till långt in på natten. Men detta är en annan historia som vi får berätta någon annan gång.

Per E. Falk

© 2005 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad 1 januari 2005.