Ladugårdsförmännens Riksförbund

Avdelning 4 Uppland

 

Årsmöte på Svista 14 mars 2006

 

Tisdagen den 14 mars samlades en skara uppländska LR-medlemmar på Svista strax norr om Uppsala för att hålla årsmöte och se på kor. I närvaro av 15 personer inleddes dagens aktiviteter med att själva årsmötet avhandlades på Svista Värdshus.

 

Procedurfrågorna avklarades snabbt och smärtfritt under lediga former. Störst utrymme fick naturligt nog vid ett lokalt årsmöte som detta frågor om planerade aktiviteter – när ska vi göra vad – vem ska vi besöka nästa gång o.s.v. Flera intressanta uppslag diskuterades och ett flertal uppländska gårdar kan i framtiden påräkna besök från avdelning 4.

 

När det gäller avdelningens styrelse skedde endast några smärre förändringar på olika funktionärsposter och på de ”tyngsta” posterna ordförande, sekreterare och kassör skedde inga förändringar alls – dessa poster innehas nu som tidigare i nämnd ordning av Tommy Karlsson från Kundby utanför Rimbo, Susanne Andersson från Stora Lundby, Vallentuna och av undertecknad.

 
Det var trångt runt sammanträdesbordet på Svista Värdshus när 4:an hade årsmöte. Här berättar Mats Eriksson om aktuella tjurar. Några lätt frusna mötesdeltagare lyssnar när Mats Eriksson berättar om gården.

 

Utökad kall lösdrift för 120 kor

Efter själva årsmötet berättade dagens värd Mats Eriksson om aktuella tjurar – ett ämne som han naturligt nog behärskar till fulländning genom sina ledande poster i de flesta viktiga avelsorganisationer i Sverige (SRB-föreningen, Svensk Avel, Svenska Husdjur). Med mötesdeltagare som Mats, Annika Lundgren från Storängen, Rolf Eklund från Saringe och undertecknad torde det vara överflödigt att nämna vilken färg det var på de tjurar som kom att diskuteras mest.

 

Efter årsmöte och tjurdiskussioner intog vi (under ivrigt småpratande bordsgrannar emellan) en lång, god och närande lunch på värdshuset innan vi förflyttade oss några 100 meter till Mats och hans Svista gård. Svista arrenderas av Uppsala Universitet och i likhet med många av dem som väljer att bli kvar i branschen har Mats genom ett nytt tillbygge som precis blivit färdigställt dubblat besättningen som kommer att bestå av uppemot 120 kor när alla platser fyllts med kor (om jag minns rätt var det redan över 100 kor).

 

Mer än 10 000 kg – trots KRAV och nybygge

Mats är sedan några år KRAV-producent men trots detta och trots att besättningen är under uppbyggnad producerar de fina Svista korna stadigt en betryggande bit över 10 000 kg ECM – i sanning imponerande. Inte nog med att korna är funktionella och produktiva – de är i de flesta fall snygga också vilket alla som brukar bevista olika ko-utställningar kan intyga – jag begriper inte hur han hinner med allting karln. Tyvärr lyckades jag inte knäppa några bra ko-bilder – härtill dög inte min kamera under rådande ljusförhållanden – men som sagt, Svista-korna kan ju var och en själv bevittna på olika utställningar.

 

Mats var som väntat nöjd med hur han hittills lyckats som KRAV-producent. Det enda negativa med KRAV var att han numera inte kunde sälja lika många tjurkalvar till semin eftersom embryoöverföring inte är tillåtet inom KRA V. Men i det stora hela var han som sagt nöjd och kombinationen KRAV och fullfoder var han mycket nöjd med. I den nya ladugårdsdelen hade han följaktligen installerat en jättelik stationär blandare från Cormall.

 
På väg in i nya ladugården för att titta närmare på den nya fullfoderblandaren. Mats nya utfodringssystem där fodret fördelas med ett runtgående skrapspel väckte mycket beundran och studerades intensivt av mötesdeltagarna.

 

Intressant fullfodersystem

Det blandade fodret fördelades sedan ut till korna med en sorts bandfoderfördelare av en modell som i varje fall jag inte sett i praktisk drift tidigare. Den påminde närmast om en sorts utgödsling som gick runt kring ett ganska smalt foderbord och det verkade mycket rationellt – och ännu hade han inte haft några haverier som tvingat ut honom med skottkärra på foderbordet. Framtiden får utvisa om systemet är så robust och driftssäkert som det verkar – men det ser lovande ut.

 

Som alltid när man har trevligt formligen galopperade tiden fram och vi fick avsluta detta intressanta besök för att återvända till väntande sysslor hemmavid. Vi tackade Mats för ett mycket intressant besök och säkerligen var det många av oss som hade fått med oss både en och två och tre tankar att fundera kring på hemfärden.

 

Per E. Falk

 

   

 

© 2006 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad 24 juni 2006.