Ladugårdsförmännens Riksförbund

Avdelning 12 Värmland

Besök på Riksmyren och Årsmöte den 16/3

Efter ett kort telefonsamtal för den sista vägbeskrivningen hittade vi fram till Riksmyren där en de flesta av deltagarna redan hade kommit fram och de stod i den strålande vårsolen på lagårdsbacken där också Benny Johansson och Carina Olsson väntade. Att vi var lite sena, (bara några minuter) berodde på att vi väntade in en av våra nya medlemmar som hade lite längre att åka. Men nu var vi i alla fall framme och Benny, som äger gården tillsammans med sin bror, hälsade oss välkomna till gården. Familjen kom till Riksmyren 1955.

Efter en kort presentation av gården gick vi in i lösdriften, där mjölkningen sker med en Lely mjölkrobot. 60-65 kor finns i denna ladugård och är av Holstein ras. Korna var fantastiskt lugna och brydde sig inte ett dugg om att det kom 15 nyfikna besökare som gick omkring bland dom. En sak de såg ut att uppskatta var den roterande koborsten, som enligt Carina, som är förman inte var obemannad (obekoad?)  många minuter om dan. Lösdriften togs i bruk år 2000, då också roboten installerades. Byggnaden hade först använts som maskinhall under två år, men eftersom deras stora intresse är korna, fick maskinerna flytta ut i blå hallen igen för att göra plats för fler kor.

En lite speciell lösning hade man på utfodringen, som gjordes med en Keenan-vagn. Istället för att ha ett körbart foderbord, som ju kan vara svårt att hålla rent när det är ”gôrigt” ute, körde de i skrapgången med vagnen och la fodret i foderkrubban som gick längs ena ytterväggen. På detta vis sparas även dyrbart utrymme. I foderblandningen ingick ensilage av 1: a, 2: a och 3: e skörd plus helsädesensilage, korn, havre och vete i lika delar samt salt, mineraler och halm. När andelen halm ökades blev klövhälsan bättre.

Allt ensilage har man i rundbalar. Koncentratet får kossorna i roboten. Denna säsong ska de även prova att odla majs. Kvigorna föser man in i roboten 2 gånger om dagen tills dom lärt sig att gå dit själva. De flesta lär sig snabbt, men när vi var där hade de en som kalvade för tre veckor sedan och fortfarande fick fösas.

När lösdriften planerades var inte robotmjölkning så långt kommet, så när bröderna var på Hamra och tittade var det grop med mjölkning bakifrån som var i ropet. På frågan om mjölkningsrobot kunde vara ett alternativ fick de svaret att det kommer att ta lång tid än innan det blir en fungerande lösning! De var dock inte avskräckta utan åkte med på en resa till Holland, där de kunde konstatera att det funkar!! Så robot blev det. Vid det här laget har 311 000 kor mjölkats i roboten! Ca 2000 liter per dag får man från roboten, mjölkningstiden ligger på ca 5-5,5 min/ko, en trögmjölkad kan ta 15 minuter, då förstår man vilken betydelse mjölkningshastigheten har på kapaciteten. Till hjälp med brunstpassningen har man aktivitetsmätare i transpondern och aktiviteten ligger 100-200 % över normal aktivitet vid brunst, vissa så mycket som 500 % över.

Nästa anhalt på rundvandringen var mjölkrummet, där ett sällan skådat fikabord var uppdukat. Där fanns kaffe, juice, mjölk, två sorters tårtor, vetebröd, engelsk konfekt och Jägermeister! Tur att inte alla körde! Det var verkligen en trevlig överraskning.

Efter detta fantastiska kalas gick vi vidare till den äldre ladugården som nu rymmer 72 koplatser, uppbundet system. Denna lagård byggdes 1972 och var på den tiden en modern anläggning med rörmjölkning, utgödsling, plansilo och med 6 st! skottkärror som stod laddade utanför för att snabbt kunna fodra djuren. 1972 fanns 40 platser som 1998 utökades till de nu 72 platserna.

En mycket stilig donna stod längst fram vid ena foderbordet -788 Lena som bl.a. fått 1:a pris för sitt juver. Enligt uppgift en väldigt glupsk madam som äter allt hon kommer över. Denna kofamilj kom till gården 1986, när då hon gick på auktion för 18 000: - trots en spenskada! De hade spanat in henne redan på en tidigare auktion och tänkt slå på stort och betala upp till 40 000: - om det skulle behövas, men redan första utropet gick över 100 000: - så det blev inget den gången. Så när den köparen skulle avyttra sin besättning var de väldigt nöjda med att hitta Lena och äntligen få hem henne till Riksmyren.

Sinkorna och högdräktiga kvigor går i en nybyggd kall lösdrift på djupströbädd, ett stall som såg mycket trivsamt ut. Man har ca 10 Et-kalvningar/år, en del från Tubbetorpinläggningar och en del från inläggningar hemma med embryo från Viken, då de är nätverksbesättning. Resultatet av inläggningarna varierar en del, vid ett tillfälle las 7 embryo in och 5 blev dräktiga. Det senaste resultatet var också lyckat med 3 kvigkalvar och 1 tjurkalv. Normalt ligger resultatet på 2 dräktigheter av 5 embryo.

När de 1996 var på en resa till Canada fastnade de för en ko som de ville ha embryo från och när ägaren frågade hur många de ville ha sa de att ”vi tar det som blir från en spolning”. Kon seminerades och blev spolad varefter det kom ett fax om att hon hade åstadkommit 24 embryo!. 15 av dom var 1:a klass så Riksmyren köpte 5 stycken och Stora Bjurum 10 stycken.

När Benny vid ett tillfälle spänt gick in till en duktig ko, som var dräktig med någon häftig tjur, som kalvat kunde han nöjd konstatera att hon fått en kvigkalv. När han en stund senare kom tillbaka och fann en tjurkalv i boxen också var det inte lika kul. Men nånting sa honom att det inte var färdigt med det, så Benny kände efter och, jodå där fanns en kalv till, den drogs fram och det var en kvigkalv som dessutom var större än de andra två, denna visade sig vara fertil! Så den storyn fick ett lyckligt slut.

Till gården hör 50 ha egen mark + 150 ha arrende. Tiden går fort när man har trevligt så vi var tvungna att runda av och dra oss mot Alster där Lunchen väntade. Vi vill rikta ett varmt tack till Benny och Carina som tog emot oss på detta fantastiska sätt! Vi fick även med ett visdomsord- avla gärna but Don’t breed to fast!

I Alster tog Lantmännens fodersäljare Olov Henriksson och Erik Erixon emot och bjöd oss på lunch i deras trevliga matsal. När vi var mätta tog själva årsmötet vid och vi kunde konstatera att vår avdelning haft en gynnsam utveckling även i år med flera nya medlemmar. Medlemsantalet var vid årets slut 52 st. vi har haft inte mindre än 8 olika sammankomster under året, sammanräknat lokala och riksaktiviteter.

Styrelsen ser efter omval ut som följer: Ordförande; Håkan Sandberg, Sekreterare Lars Widstrand, Kassör Mikael Magnusson, Suppleanter Carina Olsson och Jan Gerdin. Revisorer: Anders Bäcklin och Per-Åke Ivarsson med Erik Holt och Ko-Bertil Johansson som suppleanter. Valberedning: Lars Persson och Robert Almberg. Mötet gick snabbt och smidigt och efter att ordförande Sandberg avslutat det hela tog Olov och Erik över och talade lite om vad Lantmännen har på gång för tillfället.

Olov pratade om sinkor och beskrev sinperioden som ett träningsläger och uppladdning för kommande laktation. Kon ska vara ”fit men inte fat”. Vitaminer och mineraler är viktiga under sinperioden. Han sa också att en fet ko är en dyr ko då den har ätit ett dyrt foder, lite senare sa han att hon förhoppningsvis hade ätit Lantmännens foder! Undrar just hur det ska tolkas… Vi fick även höra att Betakaroten är bra mot kvarbliven efterbörd och bra för fertiliteten. E-vitamin för brunst, mot höga celltal. Olov drog några historier, en löd ungefär såhär: Pigan frågade drängen hur tjuren vet när kossan vill ha kärlek. Drängen svarade att det känner han på lukten. Efter en stunds tystnad utbrister pigan: Är du täppt i näsan?

Sen tog Erik över och talade om Lantmännens Stimulanspaket som innebär att Lantmännen tror på en ökad svensk animalieproduktion och erbjuder ett stimulanspaket med bland annat räntefri foderkredit och gratis fodersilo. Erbjudandet gäller under år 2006 och vänder sig till lantbrukare som väljer att satsa på en utökad mjölk-, nöt-, gris- eller lammproduktion. Stimulanspaketet innebär att Lantmännen erbjuder en räntefri foderkredit, motsvarande fem procent av den nyinvestering lantbrukaren gör, med en amortering på fem år. Dessutom betalar Lantmännen en fodersilo, eller annan motsvarande lagringskapacitet, som efter fem år skrivs av och övergår till kundens ägo. Erbjudandet gäller vid utökning eller nystart av mjölk-, nöt-, gris- eller lammproduktion under 2006. Villkoret för detta är att man köper foder av Lantmännen under dessa 5 år.

Vi tackar för denna trevliga dag och för den goda lunchen vi fick! På hemvägen hade vägverket trafikräkning på flera platser och när vi körde förbi en av dom hördes ett rasslande och när vi såg i backspegeln kunde vi konstatera att vägverket hade en trafikräknare mindre, efter bilen ringlade sig nämligen en 10 meter lång orm som på något vis fastnat runt ena hjulaxeln, bara att ta fram kniven och skära av eländet och köra vidare och hoppas att ingen såg nått. Det är alltid lika kul att komma ut och träffa Ko-legor och se fina djur i andra besättningar och få inspiration att omsätta hemmavid.

Lars Widstrand.

 

© 2006 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad 24 juni 2006.