Ladugårdsförmännens Riksförbund

Avdelning 12 Värmland

Sommarträff på Rössbyn den 10 augusti

Den 10:e augusti var det dags för årets sommarträff med LR Värmland. Meningen var först att vi skulle besöka Haneviks Säteri, men flyttades i sista stund till Rössbyn i Årjängs kommun. När vi dök upp på gårdsplanen möttes vi av Anette Danielsson som driver gården tillsammans med Tomas Danielsson som berättade för oss att de hade strömavbrott och inte hade kunnat mjölka för kvällen ännu. Tomas hade åkt iväg för att hämta ett reservelverk. I väntan på honom tände vi grillarna, de behöver ju ingen ström som tur är.

Regnet hängde i luften så vi vågade inte riktigt lita på att det gick att sitta ute och äta, men en maskinhall fanns som räddning om regnet skulle vräka ner. Det var rekordmånga som hade anmält sig till denna träff vilket ju är jätteroligt! När vi räknade ihop alla som kommit kunde vi konstatera att vi var 60 st!!

Vid halvåttatiden dök Tomas upp med elaggregatet, men vid ytterligare en kontakt med Fortum lovade de att strömmen skulle vara tillbaka kl åtta så det var ingen större idé att köra igång reservelverket. Tomas och Anette hälsade oss välkomna till Rössbyn och berättade om gården. När strömmen så kom tillbaka hjälptes ungdomarna på gården åt med mjölkningen så Tomas & Anette kunde visa oss runt.

1990 började Tomas med tjurar och han födde upp 100 om året samtidigt som han körde skogsmaskin på entreprenad. 100 hektar brukas varav 60 ha eget och 40 ha arrenderat. Markpriserna är ganska höga pga. att många köper mindre gårdar som hästgårdar. Anette har fram till nu jobbat utanför gården. Men de hade en önskan att båda kunna leva på gården och med köttdjur räknade de med att vara tvungna att mångdubbla besättningen för att kunna få tillräcklig lönsamhet på tjurarna. Att göra sig av med djuren och jobba utanför gården båda två var heller ingen lockande tanke. Så de bestämde sig för att satsa på mjölkkor, vilket ju är väldigt positivt när så många slutar med korna.

Till bygget har de kört 2500 m3 grus ur egen grusgrop, bygget däremot hade en byggfirma stått för. De hade fått ett fast pris på bygget och det var något de rekommenderade för att veta var kostnaden landar och inte drar iväg. De har använt sig av de befintliga stallen som nu är ihopbyggda med det nya med ett tak och väggar. Lagården är en kall lösdrift med 68 platser med inredning från BS-Agro (som vi besökte på 75-års jubileet) och mjölkgrop- en dubbel 6a från DeLaval. In till mjölkgropen satt en elektrisk garageport för att hålla värmen vintertid. Kalvavdelningen var inte riktigt färdigställd när vi var där.

I liggbåsen ligger en mjuk madrass som korna verkligen gillar, det tar lika lång tid att hämta kossorna från båsen som från betet! Kossorna kom till gården i Mars-April och båda jobbar hemma sedan dess. Korna är inköpta från två besättningar –Millesvik i Värmland och Torbal i Bohuslän. De seminerar själva. För dagen mjölkas drygt 40 st, om 2 månader ca 55 kor. Till utfodringen använder de en fullfodervagn från Kverneland.  För tillfället ingick rundbalsensilage, färdigfoder, kross och vatten i blandningen.

Ute hade vi vädrets makter med oss, molnen hade skingrat sig så det var bara att duka upp borden på gräsmattan. Vi hade ett lotteri till vilket Granngården i Arvika var huvudsponsor av priser, även grillkolen bjöd de på, vilket vi tackar för. Ett stort tack vill vi även ge till Swedish Meats som bjöd på köttet. Jannika på Svenska Husdjur fixade skoskydd –tackar! Och självklart ett jättestort tack till familjen Danielsson som tog emot oss med öppna armar med kort varsel. Vi fick under kvällen 5 nya medlemmar vilka vi hälsar hjärtligt välkomna i gänget!

Lars Widstrand.

Hela 60 personer på en lokal LR-träff - definitivt rekord under innevarande årtusende. Foto Lars Widstrand.

Nyströat och fint var det i ladugården på Rössbyn när LR kom på besök. Foto: Lars Widstrand.

 

© 2006 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad 9 september 2006.