Ladugårdsförmännens Riksförbund

 

Östgötamulen med Årets Djurskötare!

 

Den 7 november gick årets största utställning för mjölkrasdjur av stapeln. Platsen var Järngården vid Vretaskolan, Vreta-kloster. Som vanligt var det ett mycket lyckat och välplanerat evenemang som trots regelverket kring Blåtungan samlade ca 120 djur av god kvalitet. Holstein dominerade antalsmässigt stort och ungefär 2/3 av de utställda djuren svarta – sånär som på tre Jersey kor var resten av djuren röda.

 

Men Östgötamulen är så mycket mer än koutställning. Förutom tävlingen korna emellan tävlade även visare i showmanship. Utöver de vanliga nationella tävlingarna i denna ädla konst avhölls också Nordiskt Rött mästerskap i showmanship. Men det bjöds på mer än så. Ett stort antal utställare fanns på plats och visade intressanta produkter och väldresserade hundar visade sina konster i pauserna. Därtill uppläts visningsringen till utdelande av priset till Årets Djurskötare och Årets Ungdomsdiplom.

Text och foto där inte annat anges: Per E. Falk

 

 

 

I anslutning till Östgötamulen delades den 7 november utmärkelsen ”Årets djurskötare ut”. Priset delas ut av tidningen Husdjur och Ladugårdsförmännens Riksförbund och är utan all jämförelse den allra finaste utmärkelse som en svensk djurskötare kan få. Årets upplaga av priset var det elfte i ordningen.

 

I år tilldelades priset Patrik Henriksson som arbetar som ladugårdsförman på Ättarp utanför Vessigebro i Halland. Här har han ansvaret för en högavkastande 70-kors besättning som mjölkas i mjölkningsrobot. Ett fylligare reportage om Patrik Henriksson går att läsa i tidningen Husdjur nr 11/2009. Han fick priset med motiveringen:

  ”Med en stor målmedvetenhet, kunskap och en vilja att alltid komma ett steg längre utvecklas mjölkproduktionen hela tiden på Ättarp. Patrik Henriksson har dessutom ett stort intresse för djurhälsa och avel samt ett gott djuröga. Han har alla de kvalifikationer som önskas av en bra djurskötare!”

 

I juryn har ingått Tommy Karlsson och Sven Brandel från Ladugårdsförmännens Riksförbund, Charlotte Hallén Sandgren från Svensk Mjölk, Erik Pettersson från Tidningen Husdjur samt Catharina Matsdotter Nilsson från Naturbrukets Yrkesnämnd. Projektledare har varit Britt-Marie Jafner.

 

Från Ladugårdsförmännens Riksförbund får vi framföra våra allra hjärtligaste gratulationer till Patrik.

 

Charlotte Stjernkvist –  Årets ungdomsdiplom. Johanna Bengtsson t.h. – nordisk röd mästare i showmanship.
Det var inte bara kor som visades i ringen. Seppo Niskanen t.v. - domare för de röda korna.
Fina SRB-kor i visningsringen – de flesta med Ayrshireblod. 647 Krona (Laro/Botans) från Skogsgård Getinge, röd champion. 
8:e kalvaren 857 Orre (Charlot/Verneri) från Thomas Carlsson på Ljusfall vann Agrias och VikingGenetics prestigefyllda SARA-pris. Holstein dominerade antalsmässigt på Östgötamulen – nästan 2/3 av de utställda djuren var svarta.
Det var inte bara kor som tävlade på Östgötamulen – ett stort antal duktiga ungdomar tävlade i olika klasser i showmanship. 3:e kalvaren 426 Rhonda (Roy/Lee) från Hoff Holstein blev Champion på den svarta sidan. Foto: Lisbeth Karlsson, Tidningen Husdjur

 

 

© 2009 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad den 1 december 2009.