Ladugårdsförmännens Riksförbund

 

.

Öppet brev till Sveriges Landsbygdminister och till samtliga riksdagspartiers jordbrukspolitiska företrädare:


Rättvisare villkor för mjölk- och nötköttsproduktion

På 2013 års LR-stämma diskuterades det besvärliga läget för mjölk- och nötköttsproduktionen i Sverige. Detta resulterade i ett öppet brev till Landsbygdsministern och samtliga riksdagspartiers jordbrukspolitiska företrädare. Läs Landsbygdsminister Eskil Erlandssons svar från den 12 juli här nedan.

 

Eskil Erlandsson svarar:

Per!

Tack för ditt och er förenings brev om situationen för svensk mjölk- och nötköttsproduktion. Även jag är bekymrad över de tuffa tider som råder för mjölkbönderna.

Jag vill göra vad jag kan för att vi ska fortsätta producera mjölk i Sverige. I genomförandet av den nya jordbrukspolitiken efter 2014 tänker jag se till att använda regelverket för att på bästa sätt premiera aktivitet på landsbygden. I det sammanhanget har jag gått ut med mitt förslag om att införa en särskild premie för mjölkbönder, en kopeng. Jag vill helt enkelt att bönder med kor ska få extra stöd från EU-systemet eftersom jag tycker att de ska premieras för det höga djurskyddet och det goda miljöarbete de utför. Vi har flera idéer på hur det kan utformas och jag tror att det blir en betydelsefull signal till bönderna om hur viktiga de är för vårt samhälle.

Som landsbygdsminister kan jag inte råda över marknadens priser på mjölk eller foder. Min övertygelse är att vi inte ska gå in med prisstöd, lagring och andra åtgärder som påverkar själva marknaden och priset. Det är lätt att glömma i tider av en i huvudsak god global efterfrågan, men det är stor risk att politisk styrning av marknaden skapar överskottslager som pressar marknaden. Även det som är tänkt som skydd för producenter kan slå tillbaka och pressa marknaden. I grunden ser det trots allt positivt ut med en växande global marknad för mat och inte minst mjölkprodukter.

Livsmedelsbranschens utveckling har betydelse för jordbrukets utveckling. Politiken har i det sammanhanget viktiga uppgifter, till exempel att genom forskning och utbildning bidra med en grund för produktivitetsutveckling och innovation. Är våra utbildningar ändamålsenliga nu när företagens storlek växer? Behöver vi bli bättre på att hantera risker? Vad behöver vi se över i regelverken, bland annat med anledning av att företagen växer och blir större?

Vi behöver också arbeta för lika konkurrensvillkor i hela EU. I Sverige månar vi om djurvälfärd, gott hälsoläge och miljöskydd. Det är viktigt att se över hur vi kan skydda sådana mervärden i en öppnare marknad. Sverige är inget lågprisland och vi behöver därför bygga vår konkurrenskraft på kunskap, effektivitet och innovation. Företagen i Sverige måste vara skickliga på att sälja även produkter som är dyrare.

För att bättre förstå vad som påverkar konkurrenskraften tillsatte jag nyligen en utredning om jordbruks- och trädgårdsnäringens konkurrenskraft. Utredningen kommer att titta brett på hinder och möjligheter som påverkar branschens konkurrenskraft och utveckling. 

Avslutningsvis så vill jag säga att jag kommer göra vad jag kan för att möjligheterna för svensk primärproduktion tillvaratas på bästa sätt.

Vänliga hälsningar
Eskil Erlandsson

Landsbygdsminister

 

 

© 2013 Ladugårdsförmännens Riksförbund.
Sidan senast ändrad den 10 augusti 2013.